Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Onze scriptiechecklist voor de perfecte scriptie

Is je scriptie bijna klaar? Voordat je op de verzendknop drukt, is het verstandig om nog even een laatste controle uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat je alle puntjes op de i hebt gezet voordat je jouw scriptie inlevert. Gelukkig hebben we een handige scriptiechecklist samengesteld om je daarbij te helpen.

Onze scriptiechecklist voor de perfecte scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Onze scriptiechecklist

Natuurlijk is het cruciaal dat alle onderdelen van je scriptie correct verwerkt zijn. Maar om er zeker van te zijn dat je scriptie volledig en van hoge kwaliteit is, is het ook aan te raden om deze langs de onderstaande checklist te leggen:

Is je scriptie compleet?

Zorg ervoor dat jouw scriptie alle vereiste onderdelen bevat. Zijn alle verplichte onderdelen van de scriptie aanwezig, zoals de inleiding, het theoretisch kader, de methodologie, de resultaten, de discussie, de conclusie en de aanbevelingen?

Hieronder vind je een uitgebreide lijst:

Is de structuur en lay-out in orde?

Een goed gestructureerde scriptie is makkelijk te volgen en te begrijpen. Voordat de lezer begint met het lezen van de hoofdtekst van de scriptie, bestaande uit het theoretisch kader, de methode, de resultaten en de discussie, is het belangrijk dat deze een duidelijk beeld heeft van het doel van de scriptie. Zorg ook voor een logische indeling van de hoofdstukken en een samenhangende opbouw binnen deze hoofdstukken. Maak gebruik van bruggetjes en verbindingswoorden om de samenhang tussen verschillende delen van de scriptie te versterken.

Controleer ook de volgende onderdelen:

  • Is de structuur van de scriptie logisch en helder?
  • Is de lay-out consistent en overzichtelijk, inclusief koppen, subkoppen, paragrafen, enzovoort?
  • Zijn alle pagina's genummerd en zijn de bijlagen correct toegevoegd en vindbaar vanuit de hoofdtekst?

Taalgebruik en stijl

Het is belangrijk dat de schrijfstijl van je scriptie aansluit bij je beoogde lezers. Houd in gedachten dat een scriptie een formeel verslag is, en vermijd daarom informele taal. Een uitzondering hierop is het voorwoord, waarin een persoonlijke noot welkom is. Gebruik actieve werkwoorden en precieze zelfstandige naamwoorden. Schrijf korte alinea's en maak gebruik van subkoppen, opsommingstekens en genummerde stappen. Duidelijke figuren en tabellen verhelderen en ondersteunen de tekst.

Tip! Het is belangrijk om te onthouden dat veel mensen visueel zijn ingesteld en snel afgeleid kunnen worden. Daarom moet de lezer in staat zijn om de inhoud te begrijpen door alleen de koppen, subkoppen, figuren en tabellen te lezen. Bovendien moet de samenvatting op zichzelf voldoende zijn om de essentie van de scriptie te begrijpen.

Controleer ook de volgende onderdelen:

  • Zijn er geen spelfouten, grammaticale fouten of tikfouten aanwezig?
  • Wordt er een consistente en professionele schrijfstijl gehanteerd? Vermijd ook overmatig jargon.
  • Is er voldoende samenhang tussen de verschillende delen van de scriptie?

Kloppen je bronvermeldingen en referenties?

Controleer of alle gebruikte bronnen correct zijn geciteerd in de tekst en of deze overeenkomen met de vermeldingen in de literatuurlijst of het referentiegedeelte. Let op eventuele spelfouten in de auteursnamen, titels van boeken of tijdschriften, jaartallen en paginanummers.

Controleer ook de volgende onderdelen:

  • Zijn alle bronnen correct geciteerd en opgenomen in de literatuurlijst?
  • Wordt er gebruik gemaakt van de juiste referentiestijl, zoals APA, Leidraad voor juridische auteurs, MLA, of Chicago?
  • Zijn alle bronnen relevant en up-to-date?
  • Zijn de illustraties en bijlagen duidelijk en relevant?
  • Zijn alle illustraties, tabellen en grafieken duidelijk en relevant voor de tekst?
  • Zijn alle bijlagen toegevoegd en correct gelabeld?

Controleer en verwerk alle feedback

Het is belangrijk om je scriptie te laten controleren voordat je deze indient. Dit kan gedaan worden door medestudenten, docenten of andere experts op het vakgebied, of je schakelt een externe corrector in. Een externe controle zal eventuele fouten, inconsistenties of verbeterpunten opmerken die je zelf mogelijk over het hoofd hebt gezien. Het is ideaal om minstens één of bij voorkeur twee anderen te vragen om je scriptie te controleren. Zij hebben vaak een frisse blik en zijn minder betrokken bij het proces, waardoor ze met een helicopterview naar je document kunnen kijken. Vraag hen om opmerkingen in de zijlijn te plaatsen en werk indien mogelijk in één document om het overzicht te bewaren. Zorg er ook voor dat eventuele feedback en suggesties zijn verwerkt in de definitieve versie van de scriptie voordat je deze indient.

Tip! Controleer altijd de voorschriften van je opleiding, omdat niet alle scripties dezelfde onderdelen bevatten. Voor ontwerpgericht onderzoek is bijvoorbeeld vaak geen apart theoretisch kader nodig.

Alles gecheckt?

Als je alles hebt gecontroleerd, kun je je scriptie inleveren. Veel onderwijsinstellingen vereisen dat je het document via de portal van je opleiding indient. Daarnaast wordt vaak ook een geprint exemplaar gevraagd. Je kunt zelf je scriptie printen of je kunt ervoor kiezen om je scriptie professioneel te laten printen en inbinden. Zorg ervoor dat je je document als PDF indient voordat je gaat printen, om te voorkomen dat er verschuivingen of verspringingen plaatsvinden.

Heb je liever dat een corrector je scriptie controleert?

Als je absoluut zeker wilt zijn dat je document ook op taalkundig vlak correct is, is het handig om je scriptie te laten controleren door een taalkundig adviesbureau. Bij Jouw Scriptiecoach kunnen we niet alleen de inhoud van je scriptie controleren, maar ook de structuur, taal, spelling en bronvermelding. Onze scriptiebegeleiders hebben ervaring met verschillende referentiestijlen, dus we kunnen je niet alleen helpen met APA, maar ook met de Leidraad voor juridische auteurs. We bieden controle aan voor zowel Nederlandstalige als Engelstalige scripties. Voor meer informatie kun je terecht op onze pagina over het nakijken van je document.

Wil je jouw scriptie laten nakijken? Maak dan snel een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...