Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Hoe schrijf je een goed nawoord voor je scriptie?

Een nawoord biedt een terugblik op je periode van onderzoek en schrijven. Het is een meer persoonlijke, maar nog steeds professionele tekst waarin je reflecteert op je ervaringen en leermomenten. Ook is het een plek om mensen te bedanken die je hebben geholpen, indien je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord. De meeste studenten geven de voorkeur aan het schrijven van een voorwoord boven een nawoord. Als je toch een nawoord gebruikt, plaats je deze vóór de literatuurlijst en na de conclusie en eventuele discussie of aanbevelingen.

Hoe schrijf je een goed nawoord voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat moet je in je nawoord opnemen?

  • Reflectie: Neem de tijd om te reflecteren en te evalueren. Denk na over wat goedging, wat niet goedging, wat je de volgende keer anders zou doen en wat je hebt geleerd. Overweeg ook hoe de samenwerking verliep als je de scriptie met anderen hebt geschreven. Maak je geen gebruik van een nawoord maar wil je toch reflecteren? Overweeg dan om een apart hoofdstuk toe te voegen genaamd ’Reflectie’, in plaats van een nawoord te gebruiken.
  • Dankbetuiging: Gebruik het nawoord om mensen te bedanken die je hebben geholpen en gesteund. Als je dit al hebt gedaan in het voorwoord of een apart dankwoord, kun je dit in het nawoord achterwege laten.
  • Je sluit je nawoord af met je naam, gevolgd door de plaatsnaam en de datum van het schrijven. Meestal is een nawoord maximaal 1 A4 lang.
  • Net zoals bij een voorwoord of dankwoord mag je het nawoord in de ik-vorm schrijven en een persoonlijke toon gebruiken, maar blijf altijd professioneel.

Wat hoort er niet in het nawoord?

Het nawoord gaat niet over het onderwerp van je scriptie of onderzoek. Je bespreekt hier geen onderzoeksresultaten, bevindingen of verbeterpunten. Dit hoort thuis in de discussie, niet in het nawoord.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...