Terug naar scriptietips

06 mei 2024

Ongestructureerde interviews als methode voor je onderzoek

Het gebruik van ongestructureerde interviews als dataverzamelingsmethode geeft je als onderzoeker de mogelijkheid om spontane reacties en diepgaande verhalen van deelnemers vast te leggen. In tegenstelling tot gestructureerde interviews, waarbij vragen van tevoren zijn bepaald, bieden ongestructureerde interviews een flexibel kader waarbinnen deelnemers vrij kunnen praten over hun ervaringen, meningen en gevoelens. Daarom hebben we in dit artikel gekozen om je mee te nemen in de wereld van ongestructureerde interviews.

Ongestructureerde interviews als methode voor je onderzoek
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is een ongestructureerd interview?

Het ongestructureerde interview verschilt van andere interviewmethoden doordat er geen vooraf opgestelde vragenlijst wordt gebruikt. In plaats daarvan stel je wel onderwerpen vast die je gebruikt als richtlijn tijdens het interview. De vragen zelf bedenk je spontaan op basis van het gesprek. Net als bij het semigestructureerde interview gebruik je open vragen. Een ongestructureerd interview lijkt daarom op een natuurlijk gesprek. Je gaat met een open houding het interview in en laat het gesprek zich ontwikkelen op basis van wat er wordt gezegd. Hierdoor kun je op bepaalde antwoorden doorvragen en nog dieper op de materie ingaan. Denk bijvoorbeeld aan een narratief interview, waarbij de respondent een verhaal vertelt en vaak alleen een inleidende vraag wordt gesteld.

Wanneer kies je voor een ongestructureerd interview?

Bij kwalitatief onderzoek gebruik je vaak ongestructureerde interviews om dieper inzicht te krijgen in de perspectieven van de geïnterviewden. Dit type interview laat de persoon vrijuit spreken, waardoor je hun verhaal in zijn geheel kunt horen en begrijpen wat ze echt bedoelen. Na het afnemen van meerdere interviews, combineer je de verschillende verhalen om een completer beeld te vormen van het onderzochte thema. Ongestructureerde interviews zijn als het oplossen van een complexe puzzel: je verzamelt en analyseert de verschillende stukken informatie om de juiste conclusies te trekken.

Hoewel ongestructureerde interviews waardevolle en diepgaande resultaten kunnen opleveren, vereisen ze veel tijd en inspanning voor het afnemen, transcriberen en analyseren van de gesprekken. Als je beperkt bent in tijd of behoefte hebt aan meer structuur, zijn semi-gestructureerde of gestructureerde interviews wellicht geschiktere methoden.

Voordelen en nadelen van ongestructureerde interviews

Ongestructureerde interviews kunnen je een schat aan informatie opleveren. Daarentegen moet de methode wel bij je passen. We zetten hieronder even de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Ongestructureerde interviews bieden de mogelijkheid om uitgebreide informatie te verzamelen over een specifiek onderwerp. Het is daarmee een ideale manier voor onderzoek naar onderwerpen waar nog weinig bekend over is, waardoor originele inzichten verkregen kunnen worden.
Door het stellen van open vragen kunnen er rijke, kwalitatieve gegevens worden verkregen, waardoor nuances worden blootgelegd.
Omdat je flexibel bent in het gesprek, kun je als onderzoeker het gesprek organisch in verschillende richtingen sturen op basis van de reacties van de respondent.

Nadelen

Effectieve gespreks- en luistervaardigheden zijn nodig bij dit soort interviews om het gesprek soepel te laten verlopen, snel te kunnen reageren op belangrijke informatie en de focus op het resultaat te behouden.
Doordat je geen vaste structuur volgt, kan het zijn dat je ook veel niet-relevante informatie verzamelt. Wees daar scherp op en probeer steeds de focus te houden op je onderzoeksvraag en gewenste resultaat.
Bij een ongestructureerd interview zijn de verzamelde gegevens moeilijk te standaardiseren en te vergelijken, wat de betrouwbaarheid en validiteit kan verminderen.
Het proces van transcriptie en gegevensanalyse kan tijdrovend zijn vanwege de hoeveelheid ongestructureerde informatie die wordt verkregen tijdens de gesprekken, zeker omdat niet alle informatie per se relevant is voor je onderzoek.

Hoe pak je het ongestructureerde interview aan?

Ongestructureerde interviews vragen vooral om een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je vooraf een lijst maakt met de onderwerpen en aspecten die je wilt onderzoeken. Bij een narratief interview is het doel bijvoorbeeld om de geïnterviewde een verhaal te laten vertellen. Stel daarom ten minste een minimale lijst op van de punten die je wilt bespreken. Na het vertellen van het verhaal kun je vervolgens aanvullende vragen stellen om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan.

Tijdens het interview is het raadzaam om aantekeningen te maken om belangrijke informatie te kunnen vastleggen. Om ervoor te zorgen dat je niets mist, is het tevens handig om een geluidsopname te maken. Vraag hiervoor voorafgaand aan het gesprek toestemming (consent) aan de geïnterviewde.

Zorg ervoor dat je resultaten ook betrouwbaar zijn. Bij een ongestructureerd interview geef je de geïnterviewde zoveel mogelijk ruimte om te spreken. Jij faciliteert het gesprek door open, neutrale vragen te stellen. Hierbij vermijd je het delen van eigen verhalen of meningen die de antwoorden van de geïnterviewde kunnen beïnvloeden.

Ook mag je geen suggestieve vragen stellen, zoals bijvoorbeeld: ‘Voelde je je toen gekwetst?‘ Deze vragen sturen de antwoorden van de geïnterviewde al in een bepaalde richting. Zorg er ook voor dat de geïnterviewde zich op zijn gemak voelt. Op die manier voorkom je dat de geïnterviewde sociaal wenselijke antwoorden geeft. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door een ontspannen sfeer te creëren en empathisch te luisteren naar wat de geïnterviewde te vertellen heeft.

Hoe verwerk je de interviewresultaten in je scriptie?

Na het afnemen van een interview is het gebruikelijk om je interviews te transcriberen. Je kunt kiezen uit:

  • Letterlijk transcriberen: Dit betekent dat je letterlijk opschrijft wat er gezegd wordt, inclusief aarzelingen, herhalingen en vulwoorden zoals 'uh'. Het doel is om de exacte woorden en manier van spreken van de respondent vast te leggen, inclusief eventuele stiltes.
  • Samenvattend transcriberen: Bij deze methode vat je de inhoud van het gesprek samen zonder letterlijk de woorden van de respondent te gebruiken. In plaats daarvan geef je een beknopte weergave van de belangrijkste punten en ideeën die tijdens het gesprek naar voren zijn gekomen.

Na het transcriberen is het tijd om de resultaten te analyseren. Dit houdt in dat je de bevindingen koppelt aan de theoretische basis van je onderzoek. Deze analyse leidt tot conclusies die je kunt gebruiken om je argumentatie te ondersteunen. Meestal wordt niet het volledige interview in de scriptie opgenomen, maar wordt het als bijlage toegevoegd met verwijzingen in de tekst.

Bij het verwerken van het interview in je scriptie kun je ervoor kiezen om letterlijke citaten te gebruiken of de woorden van de geïnterviewde te parafraseren. Het is belangrijk om alleen die delen van het interview te gebruiken die relevant zijn voor jouw verhaal.

Liever toch hulp inschakelen?

Als het opzetten van je onderzoek een uitdaging vormt, staan onze professionals klaar om je te ondersteunen. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...